LİSELERE GEÇİŞ SİSTEMİNDE SON DURUM

Bu seneki sınav kaç sorudan oluşacak?
Liseye geçiş sınavında 90 soru sorulacak ve 135 dk süre verilecek. Mantık olarak tek oturumluk bir sınav olacak ama sayısal ve sözel testlerin arasında çocuklara 15-20 dakikalık bir teneffüs ortamı oluşturulacak. 20 fen, 20 matematik, 20 Türkçe, 10 inkılap tarihi, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi, 10 da yabancı dilden soru sorulacak.

Hangi sınıfın müfredatından soru gelecek? Sadece 8. sınıf mı, yoksa 6 ve 7 de var mı?
Sınav sadece 8. sınıf müfredatından olacak. O yıl içindeki kazanımlarını ölçeceğiz.

TEOG’da yerleştirme puanları hesaplanırken yıl sonu başarı puanları yüzde 30 etkiliydi. Şimdi nasıl olacak?
Bu sınavın okul notuna bir etkisi olmayacak, okuldaki notlar da bu sınavla ilgili herhangi bir şeyi değiştirmeyecek.

Özel okullar kendileri sınav yapamayacak ve bu sınavın sonucuna göre mi öğrenci alacak?
Evet, yapmayacaklarını açıkladılar. Bizim için prensip olarak sınav yapmalarının önünde bir engel yok ama Özel Okul Birlikleri, ekstra bir sınav yapmayacaklarını, bizim sınavımıza göre öğrenci alacaklarını duyurdular.

Sınava girmeyen ya da sınavda başarısız olan öğrenciler kaç tercih yapabilecek?
Öğrencilere her okul türünden en az 3 tane tercih etme imkanı tanınacak. Anadolu liseleri, mesleki ve teknik eğitim kurumları, bir de imam hatip liseleri var. Öğrenciye her okul türünden minimum 3 tane tercih sunulacak. Yani 3 tane meslek lisesi, 3 tane imam hatip, 3 tane de Anadolu lisesi sunulacak. Dolayısıyla, çocuk bu 9 okuldan 5 tanesini seçecek. Herhangi bir öğrencinin hangi okula kayıt yapacağını değerlendirirken okuduğu ortaokul ve yaşadığı ev olarak iki tane kriter olacak. İki arkadaş aynı binada oturuyorlar; bu sefer okudukları ortaokullara bakılacak.

Ama 9’da 5 şans veriyorsunuz. O okulların da belli kontenjanları var. Kontenjanlar dolduğu için mecburen imam hatibe veya mecburen meslek lisesine gitme durumu olmayacak mı?
Hayır, olmayacak. Tercih ekranının altında başka seçenekler de olacak. Öğrenci, “Ben bu okullara gidemiyorum ama meslek lisesini veya imam hatibi de istemiyorum” dediğinde ona, “Mahalledeki en yakın okula gönderme seçeneğinden uzaklaşılmış olacak. Sistem öğrenciyi boş kontenjanın olduğu, tercih ettiği okul türünden bir okula gönderecek. Bu seçeneği istiyor musun?” diyecek. İstiyorlarsa başka bir okula gidecek. Bunların hepsi aynı ekranda olacak. 5 tercihi doldurdu veya dolduramadı, altta başka bir seçenek olarak bu çıkacak. Kurgulanan tercih ekranında çocuğun karşısına 3 şey çıkacak. Sınava giren veya sınava girip yerleşemeyen çocuğun karşısına 2 ekran daha çıkıyor. Bir tanesi boş kontenjanın olduğu, öğrencinin istediği okula gitme seçeneği olacak. Ailesinden uzaklaşmayı kabul eden çocuklar için pansiyonlu okullar seçeneği ortaya çıkacak. Bunu kabul eden çocuğun karşısına bir sayfa daha çıkacak ve buradan 5 okul daha seçebilecek. Pansiyonu kabul eden öğrenciler 10 (5+5) tercih yapmış olacak.

Kaç okul sınavla öğrenci alacak?
Okul sayısından ziyade, öğrenci oranı önemli. Baz olarak “Yüzde 10 kapasitesini geçmeyecek” dedik. 8. sınıftaki tüm öğrencilerin yüzde 10’u; yani yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrencinin yüzde 10’u kadar kapasite üretilecek. Dolayısıyla bu okul sayısı belirlendiğinde küçük okul­lar da seçilmiş olabilir; 2.000 kişilik değil de 100 kişilik bir okul seçilmiştir. Böyle bir durumda da okul sayısı fazlalaşabilir.

90’da 90 yapan çok öğrenci çıkarsa onları kendi ara­larında nasıl yerleştirilecek?
Doğru ve yanlışlar üzerinden değil, bir standart sapma üzerin­den değerlendirme yapılacak. Yani çok cevaplandırılan sorula­rın puan değeri farklı, az cevap­landırılan soruların puan değeri daha farklı, daha yüksek olacak.

Yorumlar