BESİNLER VE DENGELİ BESLENME
RESİMLERİN ÜZERİNE SAĞ TIKLADIKTAN SONRA "FARKLI KAYDET" DİYEREK İNDİREBİLİRSİNİZ.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME
1. CANLILAR NEDEN BESLENİR?
« Canlılığını sürdürmek,
« Büyüyüp gelişmek,
« Solunum,
«
Dolaşım,
«
Kas ve kemiklerin
hareketi gibi yaşamsal etkinlikleri gerçekleştirmek için enerjiye ihtiyaç
duyarlar.
Vücudumuz;
ª Okurken,
ª Yazarken,
ª
Düşünürken ve uyurken
de enerji harcar; çünkü organlarımız çalışmaya devam eder.
Örneğin,
ü Kalbimiz çalışır.
ü Soluk alıp veririz.
2.
BESİN İÇERİKLERİNİ
KEŞFEDELİM
Canlıların
beslenmesini, yaşamsal etkinliklerini sürdürmesini sağlayan, yiyecek ve
içeceklere besin
denir.
Besinleri üç temel
kaynaktan elde ederiz. Bunlar;
ª Hayvansal besinler (et, süt,
yumurta),
ª Bitkisel besinler (sebzeler,
meyveler) ve
ª Cansız doğadan elde edilen besinler
(su ve madensel tuzlar) dır.
Besinler vücutta;
| Enerji verici,
| Yapıcı-onarıcı,
|
Düzenleyici olarak
farklı görevler alır.
Not:
Besinlerde birden fazla besin içeriği bulunabilir. Besinlerin sınıflandırılması
yapılarında en çok bulunan besin içeriğine göre olur.
Karbonhidratlar
Canlılar;
« Koşmak,
« Yürümek,
« Görmek vb. yaşamsal faaliyetler için
gereken enerjiyi öncelikle karbonhidratlardan sağlar.
« Buğday, patates, pirinç, mercimek,
yulaf, karbonhidrat yönünden zengin besin maddeleridir.
« Şeker pancarı, bal, süt, üzüm vb.
yiyeceklerde,
« Kavun, karpuz, şeftali, çilek, kiraz
ve muz gibi meyvelerde şeker bulunur.
« Şekerli yiyecekler karbonhidratlı
besinlerdir.
Yağlar
Vücudumuz;
| Öncelikle karbonhidratlardan,
| Sonra yağlardan enerji sağlar.
| Yağlar; karbonhidrat ve proteinlerin
iki katı enerji sağlar.
| Yağların yakılması (kullanılması)
için karbonhidratların azalmış olması gerekir.
Yağlar;
u Karbonhidratlardan daha fazla
enerjiye sahiptir.
u Depolandıkları yerde organlara destek
olur ve dış etkilerden korur.
u Bitkisel ve hayvansal besinlerden
elde edilir.
ü Ayçiçeği, zeytin, susam, soya
fasulyesi, ceviz ve fındık gibi bitkisel besinlerde bitkisel yağlar vardır.
ü Tereyağı, süt, kaymak, peynir ve
balık gibi hayvansal besinler yağ bakımından zengindir.
Proteinler
Vücudumuzda yapıcı – onarıcı görevini
üstlenen besinler proteinlerdir.
Proteinler;
v Canlıların büyümesini ve gelişmesini,
v Yaraların iyileşmesini sağlar.
v Büyümek ve gelişme sırasında yapıcı görev üstlenerek;
ü Kasların gelişmesini,
ü Tırnak ve saçların uzamasını sağlar
v Vücuttaki yaraların iyileşmesi
sırasında onarıcı görev üstlenir.
v Zekâ gelişimi ve
v Vücudun mikroplara karşı dayanaklı
olması için proteinler gereklidir.
Uyarı: Fazla miktarda alınan karbonhidratlı
besinler yağa dönüşür. Bu da şişmanlığa yol açar.
v
Proteinler, bitkisel
ve hayvansal besinlerden elde edilir.
ü
Et, süt, yumurta,
peynir, yoğurt, tavuk ve balık proteince zengin hayvansal besinlerdir.
ü Tahıllar (buğday, arpa, çavdar,
yulaf…)
ü
Baklagiller (fasulye,
bakla, nohut…)
ü Kuruyemişlerde (fındık, ceviz…)
proteince zengin bitkisel besinlerdir.
v Hayvansal besinlerin protein değeri,
bitkisel besinlerinkinden daha fazladır.
Uyarı: Yağlar ve karbonhidratlar da zaman
zaman yapıcı-onarıcı görev yapsa da en
önemli yapıcı onarıcı besin proteinlerdir.
Not: Bir besin maddesine bir kaç damla nitrik asit damlatılır. Besin maddesi
üzerinde sarı bir renk oluşursa
protein içerdiği anlaşılır.
DÜZENLEYİCİ BESİNLER
| Vitaminler,
| Su ve
| Mineraller (maddesel tuzlar), düzenleyici
besinlerdir.
Vitaminler
ª Vücudun direncini artırır.
ª Vücudumuzu hastalıklardan korur.
ª Büyüme ve gelişmemize yardımcı olur.
Su
u Susuz yaşam olmaz.
u Vücudumuzun;
ü Yaklaşık %70’i sudur.
ü Su ihtiyacını su ve su içeren
yiyeceklerle karşılarız.
u Kana akıcılık sağlar.
u Vücudumuzun sıcaklığı yükseldiğinde
terleme yoluyla su dışarı atılarak vücut sıcaklığı ayarlanır. Sıcak havalarda
fazla su içmemizin nedeni de budur.
Mineraller
Vücudumuzun kemik ve kan gibi yapılarının maddeleridir.
Not: Değişik miktar ve çeşitte olmak
üzere mineraller hemen her besinde vardır.
DENGELİ VE
SAĞLIKLI BESLENME
Vücudun tüm görevlerini tam
yapabilmesi için ihtiyaç duyduğu besin maddelerinden yeterli miktarlarda
alınmasına dengeli beslenme denir.
Dengeli beslenmek için;
v
Çeşitli ve uygun
miktarlarda besin almalıyız.
v Yiyecekler taze ve temiz olmalıdır.
v Paketlenmiş besinlerin son kullanma
tarihi geçmemiş olmalıdır.
v Pişmiş yemekler kapalı kaplarda ve
buzdolabında saklanmalıdır.
ª Besin piramidi sağlıklı bir insanın
hangi besinden günlük ne kadar tüketeceğini gösteren bir çizelgedir.
ª Dengeli ve sağlıklı beslenmek için
besin piramidinde bulunan besinlerden alt kısmından yukarıya doğru azalan
miktarda tüketilmelidir.
BESİN VE TEKNOLOJİ
| Teknolojik gelişmeler, insanların
yiyecek ve içeceklerinde çeşitliliği artırmıştır.
| Bazı meyve suları, mısır gevrekleri,
bazı süt ürünleri, şekerlemeler, çikolatalar, mayonez, ketçap ve dondurulmuş
gıdalar teknolojik gelişmeler sonucu ortaya çıkan yiyecek çeşitlerinden
bazılarıdır.
| Ancak bu besinlerde kullanılan
koruyucu maddeler, tatlandırıcılar, gıda boyaları çoğunlukla doğal değildir.
| Bu tür besinler ve ambalajlı gıdalar
kullanılırken son kullanma tarihine, tarım bakanlığından izinli olmasına, TSE
belgeli olmasına dikkat etmeliyiz.
| Paket üzerinde bulunan, içerikle
ilgili bilgileri okumalıyız.
Uyarı: Mümkün oldukça meyve ve sebzeleri
mevsiminde tüketmeliyiz. Ayrıca besinleri dondurarak, tuzlayarak, konserve
yaparak ve kurutarak saklamalıyız.
Not: Günümüzde, uzun süreli ve güvenilir
süt kullanımı pastörize etme işlemiyle başlamıştır. Sütün 720C ye
kadar ısıtılıp, soğutulduğu bu sistemde zararlı mikroskobik canlılar yok
edilir.
3.
MESLEĞİM BESİNLERLE İLGİLİ
OLSA
Diyetisyen
Yiyeceklerin;
« Miktarı,
« Besin değeri,
« Yeme sıklığı gibi beslenme ile ilgili
konularda plan ve program yapan,
ü Sağlığın korunması için kişiye özel
ya da toplu beslenme çizelgeleri hazırlayan,
ü Diyet programları konusunda eğitim
veren kişilere diyetisyen denir.
GIDA MÜHENDİSİ
Gıdaların;
« İşlenmesi,
« Paketlenmesi,
« Taşınması,
« Saklanması,
« Pazarlanması işlerini gıda mühendisleri
yapar.
Gıda
mühendisleri yeni gıdaların;
« Üretilmesinde,
« Araştırma ve denetim aşamasında,
« Besin değerlerinin ve
çeşitliliklerinin artması için çalışır.
Aşçı
Besinleri;
« Özelliklerine göre bir araya getiren,
« Çeşitli pişirme teknikleriyle
sofralarımıza getiren,
« Pastane, lokanta gibi toplu yemek
yenilen yerlerde,
ü Yiyecek hazırlama ve
ü Mutfak yönetiminden sorumlu olan
kişidir.
Değerlendirme
1.
Sebzeler ve meyveler …………………….kaynaklı besinlerdir.
2.
Proteinler vücudumuzda……………….ve…….…………..görev yaparlar.
3.
Her çeşit besinden öğünlere uygun olarak yeterli miktarda yediğimizde
………………ve ………………beslenmiş oluruz.
4.
Proteinin ayıracı………………….. tir.
5.
Canlılar gereksinimleri olan enerjiyi …………………den sağlar.
6.
………………. ve…………………öncelikle enerji veren besinlerdir.
7.
Sağlığın korunması için kişiye özel ya da toplu beslenme çizelgelerini
………………………. hazırlar.
8.
…………….vücudumuzun %70’ini oluşturur ve yaşamsal etkinlikler için
gereklidir.



Yorumlar
Yorum Gönder